V12 – Cottage in Lugo

Based on the ruins of a village house in inland Lugo. Maintaining its stone façades was our main goal, preserving its character as a traditional local house but with a new, bright, spacious, and functional inside. From the outside, it retains the air of the ruins, since all the openings have black single-leaf aluminium windows or doors with transparent glass. The carpentry practically disappears from view and leaves the stone house open to the outside.

We gained space for the house itself by covering the courtyard and using what had been barns, playing with three levels.

The layout of the inside of the house does not hide its original structure: the patio, the kitchen, and the sheds are all recognisable. Some stones, or areas of the stone walls, are exposed. Extensions over time can also be discerned on the stone façade. The history of the house, from its first nave, the naves added to it, and this last remodelling, can be read on its walls. The iron wrought radiators, recovered from a construction site in Madrid and placed side by side, are also a characteristic element of the house.

V12_00000 V12_00001 V12_00002 V12_00003 V12_00004 V12_00005 V12_00006 V12_00007 V12_00008 V12_00009 V12_00010 V12_00011 V12_00012 V12_00013 V12_00014 V12_00015 V12_00016 V12_00017 V12_00018 V12_00019

Photographs by Peter Field Peck

Pin It on Pinterest